skip to Main Content

Raak jij in de stress van je extra vakantie kilo’s ? Niet doen….

Terug van een heerlijk weekje Friesland, Oké, ik heb me zeker wel een beetje ingehouden, maar ook zeker lekker genoten ! Dat betekent dan ook dat ik meer gegeten heb dan dat ik thuis zou doen. De dag na mijn vakantie stond ik op de weegschaal: +2,5 kg! OOOHH NOOO! Maar waarom dat niet heel veel zegt ga ik je nu uitleggen… 

De Vakantiekilo’s 
Uit ervaring weet ik dat de weegschaal soms een vertekend beeld kan geven en al helemaal na je vakantie.Ik was dan ook erg benieuwd wat er na zo’n weekje vakantie met je lichaam gebeurt. Nou dat dus 2,5 kilo extra!

Wat gebeurt er tijdens je vakantie?
Je gaat op vakantie, eindelijk! Je ontspant, gaat lekker genieten en alle remmen (of een gedeelte daarvan) mogen even los. Bij het ontbijt kom je waarschijnlijk al aan een uitgebreid ontbijt buffet te staan. Alles wat je thuis nooit eet staat daar ineens voor je neus! een klein beetje van dat, en dan ook nog een stukje hier van. Of je staat op de camping en haalt lekkere verse broodjes bij de bakker. Laat je het thuis nog bij één broodje neem je er nu twee, want ze zijn zó lekker! Tijdens de lunch ga je lekker naar een restaurantje en ‘s middags zo rond een uur of 5 krijg je trek of gewoon zin in iets lekkers. Dus een lekker ijsje of chippie gaat er wel in. Ook bij het avondeten staan er naast brood en olijfolie op tafel, weer zulke lekkere dingen op de kaart! En dan stelt je vriend/man/vrouw ook nog voor om een toetje te nemen…. Al zit je al helemaal vol, toch zwicht je.. “We zijn nou eenmaal op vakantie! En ik wil lekker genieten!”

“Het gewicht wat je aan komt is niet alléén maar vet! Een groot gedeelte hiervan is water.”

Één ding is zeker, de meeste mensen eten nou eenmaal op vakantie meer dan dat ze thuis doen. Ook al maak je vaak gezonde keuzes, meestal gaan er ook zeker wel calorierijke tussendoortjes/maaltijden doorheen en sowieso is alles in restaurants met veel meer vet gemaakt dan dat we thuis zouden doen. Het is dan ook niet vreemd dat je na je vakantie wat zult aankomen en die bekende vakantiekilo’s op de weegschaal zult zien. Maar, het gewicht wat je aan komt is niet alléén maar vet! Een groot gedeelte hiervan is water. Water? Ja, er zijn een aantal redenen waarom ons lijf op vakantie meer vocht vasthoudt dan thuis:

  • Je eet meer zout.
    In het buitenland en in restaurants in het algemeen, wordt er vaak meer zout gebruikt dan dat je thuis zou doen. Misschien eet je ook meer bewerkte producten, zoals wat chips als tussendoortje, waar ook veel zout in zit. Om het natriumniveau in je lichaam te regelen houdt het lichaam automatisch meer vocht vast wanneer het meer zout binnen krijgt. Één van de redenen van een hoger gewicht dus.
  • Je eet meer koolhydraten.
    Omdat je sowieso al meer calorieën eet, zul je meer koolhydraten binnenkrijgen. Bovendien kan het zo zijn dat je op vakantie vaker voor koolhydraatrijke producten kiest (brood, pizza, ijs, chocolade) dan dat je thuis zou doen. Eet je meer koolhydraten dan houdt je lichaam meer glycogeen vast. Iedere gram glycogeen staat gelijk aan 3 gram water. Dus hoe meer koolhydraten je eet, hoe meer vocht je vasthoudt en hoe zwaarder je dus bent.
  • Het is erg warm.
    Ik denk dat iedereen hier wel bekend mee is. Wanneer het erg warm is kunnen bijvoorbeeld je handen en voeten opzwellen. Ook dit is vocht waardoor je zwaarder kan wegen.

Dus kort samengevat kom je in gewicht aan doordat je inderdaad meer eet en dus iets meer vet zal opslaan. Maar daarnaast houd je door meer zout, meer koolhydraten en een warm klimaat extra vocht vast, een tweede reden van je extra vakantiekilo’s.

Wat gebeurt er na je vakantie? 
Ga je dus meteen de eerste dag na je vakantie op de weegschaal staan dan tellen al deze factoren nog mee. Bij mij was dit +2,5kg. Daar schrok ik in eerste instantie behoorlijk van, ook al wist ik eigenlijk beter! Want wat gebeurt er na je vakantie? Alle redenen dat je extra vocht vasthoudt verdwijnen. Wanneer je dus weer “normaal” gaat eten zal dit extra vocht verdwijnen en zal je gewicht weer een stuk dalen. Hoeveel dit is hangt natuurlijk af van verschillende factoren en zal bij iedereen weer anders zijn!

Wil je het verbranden van die vakantiekilo’s nóg een klein beetje extra helpen kan je ervoor kiezen om de week na je vakantie wat beter op je voeding te letten en net wat gezonder/minder te eten dan normaal. Let op: ik bedoel dan niet dat je jezelf moet uithongeren om weer op gewicht te komen! Een gezond aantal calorieën wat je normaal ook zou innemen als je wilt afvallen is dan genoeg. Schiet vooral niet in de stress, want ook als je weer gewoon “normaal” gaat eten zal je lichaam zich aanpassen en (een gedeelte van) het extra vakantievet verbranden.

Zelf heb de week na mijn vakantie mijn calorieën laag gehouden. En mijn sporten weer opgepakt. Twee dagen na mijn vakantie gaf de weegschaal alweer 1 kilo minder aan en was ik het meeste vocht dus alweer verloren. Één week na mijn vakantie woog ik alweer precies hetzelfde als voor de vakantie.

“Schiet vooral niet in de stress, want ook als je weer gewoon “normaal” gaat eten zal je lichaam zich aanpassen.”

Halve tot Één kilo extra
Stel je gaat na je vakantie weer gewoon normaal eten of je houdt je calorieën eventjes wat lager dan normaal en je weegt na een weekje nog 0,5 – 1kg meer dan voordat je op vakantie ging. Ik neem aan dat je ervan genoten hebt, of niet? Bedenk je dan even wat 0,5 – 1kg eigenlijk is. Echt niemand die het zal zien hoor, maar jij hebt wél genoten van je vakantie!

Back To Top