skip to Main Content

Jij hoeft zeker geen koekje hè?!

Jij hoeft zeker geen koekje hè? Nee ik hoef inderdaad even geen koekje bij de koffie, ik neem zo lekker mijn mandarijn! Manlief  zit tegenover mij en neemt het ene koekje na het andere koekje met de verpakking recht voor mijn neus. Met een grijzend gezicht kijkt hij me aan en zegt: “Ja, ik moet ook mijn figuur op pijl houden”! (type ik kan alles eten en word toch niet dik.) grrrrr!!! 

Wat is het verleidelijk om toch een koekje te pakken en vooral deze!!! Ze komen uit het boodschappen pakket die we net hebben opgehaald. Ik had me net  voorgenomen om mijn ritme weer goed op te pakken, om zo de extra kilo’s die toch tijdens de feestmaand heel stiekem zonder aan te bellen mijn huis zijn binnen geslopen en aan mijn lijf zijn blijven plakken weer de deur uit te werken. Wat gaat dat toch snel hè , als je even niet zo goed oplet heb je ze zo weer cadeau. Het is net onkruid, eigenlijk om gek van te worden toch?! Maar ik heb de verleiding kunnen weerstaan en heb genoten van mijn koffie en mijn mandarijn omdat ik heb voor mezelf weer een doel heb gesteld en deze zo concreet mogelijk heb gemaakt.

Heb jij ook een plan om jouw goede voornemens te laten slagen? 

Gewoontepatronen zijn veel sterker dan goede voornemens. In plaats van te vechten tegen oude, ongewenste gewoontes kunnen we beter andere, nieuwe dingen gaan doen. 

Als je altijd doet wat je hebt gedaan, dan zal alles bij het oude blijven.

Succes begint met de juiste voorbereiding en het stellen van een realistische en haalbare doelen. 

Ik geef je wat tips die mij ook geholpen hebben, misschien heb jij er ook iets aan. 

Wil je gezonder gaan eten? Het helpt om deze 3 stappen te zetten:

  1. Concrete plannen maken (wat wil je gaan doen?)
  2. Zorg dat je je voornemen zo concreet mogelijk maakt. Zo is ‘gezonder eten’ nog vrij vaag. Bijvoorbeeld dagelijks 2 stuks fruit eten is een concreet doel.
  3. Een doel stellen dat belangrijk is voor jóu (waarom wil je dit doen?)

Als je iets zelf wilt, werkt dat beter dan wanneer je er een beloning voor krijgt van anderen. Hoe belangrijker het doel voor jezelf is, hoe groter de kans op slagen. Je kunt bijvoorbeeld meer fruit willen eten om een goed voorbeeld te zijn voor je kind.

Als-dan-plannen om te slagen (hoe ga je dit aanpakken?)

Om je goede voornemen te laten slagen, kun je gebruik maken van een als-dan-plan; één van de meest effectieve manieren om je gedrag aan te passen. We noemen dit ook wel ‘implementatie intenties’.

Zo’n plan maken gaat als volgt. Bedenk: ‘Als situatie X zich voordoet, dan doe ik Y.’ Bijvoorbeeld: ‘Als ik om 10.00 uur pauze heb op mijn werk, dan eet ik een stuk fruit’. 

Meer voorbeelden van als-dan-plannen:

Elke week vis eten: ‘Als ik op zaterdag op de markt ben, dan haal ik een vis voor de avondmaaltijd.’

Verantwoord snacken: ‘Als ik tv kijk en ik heb zin in iets lekkers, dan neem ik een handje ongezouten noten’.

Minder eten verspillen: ‘Als ik boodschappen ga doen, dan kijk ik eerst wat ik nog in huis heb’. 

Ongezonde gewoonte veranderen: stel de vraag ‘waarom’

Je kunt natuurlijk ook een slechte gewoonte willen veranderen, bijvoorbeeld minder koekjes of chips eten. Stel jezelf dan de vraag: Waarom heb ik deze gewoonte? Bekijk goed wat ervoor zorgt dat je telkens maar weer naar deze snacks grijpt. Kijk wat de belangrijkste aanleiding is. Doe je dat bijvoorbeeld steeds omdat je zin hebt in iets lekkers, of omdat je je rot voelt of verveelt?

Bedenk daarnaast ook met wie je waar bent als je de slechte gewoonte uitvoert. Steekt je ongezonde gewoonte bijvoorbeeld altijd de kop op wanneer je met vrienden bent of juist wanneer je alleen bent? En is dit bijvoorbeeld tijdens het werk, of juist als je ’s avonds tv kijkt? Hoe scherper je de belangrijkste aanleiding en de ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’ van jouw slechte gewoonte in beeld hebt, hoe beter je een nieuw voornemen kunt maken. 

Als-dan-plan om je ongezonde gewoonte te veranderen

Ook hier kunnen als-dan-plannen je helpen. Schrijf bijvoorbeeld het volgende op een briefje:

‘Als…, dan…’

Vul jouw belangrijkste aanleiding in bij ‘Als’. Dit kun je zo nodig aanvullen met die ‘wie’, ‘wat’, ‘waar’ informatie. Schrijf achter ‘Dan’ wat je voortaan gaat doen in die situatie. Op deze manier kun je je voornemen om minder te snacken beschrijven.

Voorbeelden:

‘Als ik zin heb in iets lekkers (aanleiding) als ik thuis kom van mijn werk (waar), dan neem ik een stuk fruit.’

‘Als ik zin heb in een calorierijke snack (aanleiding) wanneer ik met vrienden (wie) ga lunchen (wat), dan neem ik een gezond alternatief, bijvoorbeeld een kleine salade.

Ga uit van wat je wél wilt!

Maak je voornemen concreet en actief. Dus niet: ‘Als ik me rot voel, dan neem ik géén chocola’. Dan weet je namelijk nog niet wat je wél gaat doen. Omschrijf het dan zo: ‘Als ik me rot voel, dan neem ik een stuk fruit.’

Het uitvoeren van je nieuwe plan

Tevreden met je nieuwe voornemen? Herhaal je voornemen een aantal keer hardop voor jezelf. En oefen het voornemen in je hoofd. Stel je de situatie voor waarin je jouw oplossing gaat uitvoeren. Waar ben je? En met wie? Door het zo letterlijk voor te stellen, is de kans groter dat je het in de praktijk ook gaat uitvoeren. 

Bepaal daarnaast voor jezelf de kans dat je dit voornemen daadwerkelijk gaat uitvoeren. Denk je dat de kans klein is? Dan is je voornemen misschien niet concreet genoeg. Loop dan alle stappen nog eens door en herformuleer je plan.

Schrijf je voornemen vervolgens op en zorg dat je het elke dag even ziet. Zet de tekst als bureaublad op je computer of plak een briefje op je koelkast, kalender of spiegel. Zo denk je er elke dag even aan. Hou je je plan al een paar weken vol? En hoef je er nauwelijks moeite meer voor te doen? Dan ben je klaar voor een nieuw voornemen!

Wil jij jouw goede voornemens dit keer echt laten slagen dan is onze workshop: “jouw grootste wens is slank zijn misschien wel iets voor jou ! Meer info te vinden op https://persoonlijkgelukt.nl/agenda/

Back To Top