skip to Main Content

Het gaat niet alleen om het specifieke gewicht dat je wilt bereiken, maar ook om de gevoelens die jij met dat gewicht associeert!

Als je je gefrustreerd voelt omdat je je streefgewicht nooit lijkt te kunnen halen, of omdat je nooit op je streefgewicht kunt blijven, komt dat waarschijnlijk doordat je niet hebt geleerd om je doelen nauwkeurig te beschrijven, of misschien heb je zulke onrealistische hoge doelen gesteld die je zelfs al zou je het proberen, niet kunt bereiken. Als je er niet in slaagt duidelijke, realistische doelen te stellen, ben je als een ongeleide raket. Je benadering zal niet werken en je zult altijd aan je doel voorbijgaan.

Als het om gewicht gaat, worden doelen meestal uitgedrukt in het aantal kiloโ€™s dat je wilt afvallen of het gewicht dat je wilt bereiken. Maar wat gebeurt er als je je doel hebt bereikt en je de 10, 15,25 of 50 kg bent afgevallen? Wat dan? Heb je verder iets in je leven veranderd, waardoor je op gewicht zult blijven? Je motivatie en je kracht kunnen wegvallen, als je enige doel het afvallen van een X-aantal kiloโ€™s was. De kiloโ€™s zijn er af, maar de noodzaak van nieuw gedrag om dat gewicht vasthouden, bestaat nog steeds.

Ander gedrag en je wereld programmeren voor succes bieden de stimulans die ervoor zorgt dat je die kiloโ€™s er af houdt. Dus doelen stellen om af te vallen is meer dan alleen maar een streefgewicht stellen. Als mensen doelen stellen, verwarren ze vaak de middelen met het doel. Ze richten zich op de eind gebeurtenis of toestand, zoals het streefgewicht, zonder te kijken naar de volgende stap, namelijk hoe ze zich zouden voelen als ze dat gewicht hebben bereikt.

Laten we het voorbeeld van de kiloโ€™s nemen. Je formuleert je doel misschien zo: โ€˜Ik wil 75 kg wegenโ€. Ik zou willen zeggen dat 75 kg eerder een middel is om een doel te bereiken dan dat het het doel zelf is. Je moet verder gaan. Je moet bereid zijn jezelf af te vragen โ€˜Waarom wil ik 75 kilo wegen? Wil je het bijvoorbeeld omdat je partner, je ouders of iemand anders in je leven het wil? Wil je ze een plezier doen? Want als dat zo is, dan moet je er nog maar eens goed over denken. Als het de prioriteiten van iemand anders zijn, en niet die van jezelf, besteed je al je waardevolle tijd en energie om goedkeuring van je omgeving te krijgen, om andere mensen een plezier te doen, om aan hun verwachtingen te voldoen en je eigen verwachtingen te negeren. Je zult je ellendig voelen omdat je ontkent wat oprecht belangrijk voor jou is. Je kunt andere mensen niet gelukkig maken- zo zit het leven niet in elkaar- maar je kunt wel jezelf gelukkig maken.

Nu blijft de vraag: โ€˜Waarom wil je 75 kilo wegen?โ€™.Het echte antwoord is hoog waarschijnlijk dat je dat gewicht wilt bereiken, omdat je denkt dat je je op een bepaalde manier zult voelen als je op dat gewicht bent. In dit voorbeeld staat 75 kg voor het idee dat je er goed zult uit zien en je je beter zult voelen met een kleinere maat, iets wat je waarschijnlijk heel graag wilt. Je ultieme doel is niet alleen 75 kg wegen, maar ook de specifieke gevoelens die bij dat gewicht horen. Dat is een belangrijk verschil. Als je inziet dat het niet alleen gaat om het specifieke gewicht dat je wilt bereiken, maar ook om de gevoelens die jij met dat gewicht associeert dan breidt je doel zich uit van het streefgewicht naar de emoties die er mee verbonden zijn.

Als je leert dat je eigenlijk het gevoel wilt hebben dat je beter in je vel zit, dan wordt dat gevoel ook een doel. Je moet je doel zo goed kennen, dat als je het benadert, je het weet en voelt. Als je een doel tot in de puntjes kent, voel je het wanneer je het dicht nadert. Een doel heeft net als een diamant veel kanten. Als ik je dus zeg dat je je doel tot in de puntjes moeten kennen, bedoel ik dat je in staat moet zijn het op verschillende manieren en vanuit verschillende standpunten te beschrijven.

Als je weet wat je wilt-hoe het er uitziet, hoe het voelt en welke ervaringen het met zich meebrengt dan kun je beginnen om je schip zachtjes naar de haven te loodsen, omdat je nu doelen hebt die precies, nauwkeurig en realistisch zijn gedefinieerd.

Back To Top